Bore-out is de tegenhanger van burn-out. Je raakt opgebrand door onderprikkeling, extreme verveling en gebrek aan uitdaging. Hoe herken je nu vroege signalen van een bore-out? Kijk of je in de risicozone zit. In deze blog geef ik je je 10 waarschuwingssignalen.

Je weet ongetwijfeld wat een burn-out is. Maar weet je ook wat een bore-out is? Dat is de tegenhanger van een burn-out. Beide zijn het gevolg van langdurige stress. De symptomen en klachten lijken op elkaar. Bij burn-out raak je opgebrand door overprikkeling en bij bore-out door onderprikkeling. Er is dan sprake van onderbelasting, verveling en gebrek aan uitdaging. Hoe herken je nu vroege signalen van een bore-out? Ga voor jezelf na of je in de risicozone zit. Ik geef je 10 waarschuwingssignalen:

  • Ik verveel me op mijn werk
  • Ik kijk vaak op de klok, de tijd lijkt erg traag te gaan
  • Ik voel me niet echt uitgedaagd op mijn werk
  • Ik doe soms alsof ik druk ben
  • Ik ben ’s avonds doodmoe, terwijl ik weinig gedaan heb
  • Ik stel veel taken uit, omdat ze niet leuk zijn of ik de energie niet kan opbrengen
  • Ik zou graag ander werk willen, maar zie op tegen het loslaten van zekerheden
  • Ik voel me soms een toeschouwer in mijn eigen leven
  • Ik heb het gevoel dat mijn talent totaal niet tot zijn recht komt in dit werk
  • Ik ben het gelukkigste op vakantie, dan ben ik totaal niet met mijn werk bezig

Heb je meer dan 5 vinkjes? Zie dat dan als oranje vlag. In de ideale situatie bestaat je werk uit een prettige mix van uitdagende taken, routinetaken, zeer spannende taken en vervelende taken. Dan worden er eisen aan je gesteld, maar kun je ook comfortabel terugvallen op de automatische piloot. Als je werk er zó uitziet is energie geven en energie krijgen min of meer in balans. Maar jezelf langdurig extreem vervelen is niet goed en kan tot een bore-out leiden. Daar word je echt ziek van. Het hoeft niet zover te komen, maar je moet wel wat gaan doen. 

Samen kijken naar jouw situatie en wat er aan te doen is?

Benieuwd naar wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen?