Voor het herstel van een burn-out staat al gauw een jaar. Soms duurt het langer. Je kunt er sterker uitkomen. Waar het om draait is dat je tijd en rust moet vinden om te ontdekken welke keuzes bij jou passen. Over een ontdekkingstocht naar innerlijke rust.

Op een ochtend werd hij wakker met heftige pijn. Alles in zijn lichaam leek op slot te zitten. Elke beweging deed zeer. Hij kon helemaal niets meer: niet ontspannen, laat staan slapen. Maar artsen konden niets vinden. Hij was geraakt door een acute burn-out. De druppel die de emmer deed overlopen was blijkbaar gevallen. Zijn ontdekkingstocht om innerlijke rust te vinden duurde vele jaren. Ik sprak met hem over drukte en stilte, durven veranderen en kunnen kiezen. 

Uitlaatklep voor emoties

Hij had als kind niet geleerd om te gaan met woede of verdriet. Moest voldoen aan het ideale plaatje. Jongens huilen gewoon niet. In de atletiek vond hij een uitlaatklep voor spanning. Het werd zijn ‘coping mechanisme’. 

Ondertussen stond hij altijd ‘aan’. Hij sliep weinig, sportte steeds fanatieker en luisterde niet meer naar de signalen van zijn lichaam. Daardoor raakte de emmer steeds voller. Tot de burn-out genadeloos toesloeg. 

Sterke ingeving

Tijdens zijn herstelperiode bezocht hij een training voor vrijwilligers. Hij deed in die periode veel vrijwilligerswerk: opkomen voor andere mensen die in de problemen terecht waren gekomen. Daar kreeg hij een sterke ingeving: “Waar ben ik in godsnaam mee bezig? Waarom sta ik altijd eerst klaar voor anderen? Wordt het niet eens tijd dat ik goed voor mijzelf ga zorgen? 

Hij ontdekte veel nieuwe dingen. Zo ook de waarde van meditatie. Altijd druk vond hij nu geleidelijk aan de stilte vanbinnen: “Het voelde als thuiskomen. Die stilte verruimde mijn blik. Ik ging verbanden zien. Emoties erkennen en herkennen. Signalen voelen. Ik heb zóveel geleerd van mijn burn-out.”

Veranderen vergt lef

Hij hechtte veel waarde aan emotionele onafhankelijkheid. Dat maakt echt veranderen lastig. Je moet uit je comfortzone breken. Dat begint met het onder ogen durven zien van de situatie waarin je terecht bent gekomen. En je daarna te realiseren dat je altijd de keuze hebt om te veranderen. Daarvoor moet je bereid zijn pijn te accepteren en ontstane schade te verwerken. Het is in essentie simpel: als je vast bent gelopen, dan kun je er uitkomen door in beweging te komen en te blijven.

Kom in beweging: zet eerste stap

Jarenlang zoeken naar innerlijke rust en persoonlijke kracht is wel een heel lange ontdekkingstocht. Maar als je het bekijkt vanuit groei en ontwikkeling valt het wel mee. Vastlopen kan de opmaat zijn voor nieuwe, grootse stappen. Híj liep tegen een muur, viel, stond op en pakte uiteindelijk de regie over zijn eigen leven terug. Ook al vond hij het moeilijk om te erkennen dat het slecht met hem ging. Ook al durfde hij het nog niet aan anderen te vertellen. 

De eerste stap is altijd het moeilijkste. Zit je klem op je je werk en wil je verandering? Je staat er niet alleen voor. Ik kan je gids en sparringpartner zijn. Neem contact met me op, dan boeken we een kennismakingsgesprek. 

Benieuwd naar wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen?