“Mijne heren, Bij dezen solliciteer ik naar de functie van Algeheel Directeur van uw bedrijf. Naar mijn mening ben ik zeer geschikt voor deze functie en ik verwacht u morgenochtend om tien uur op mijn kantoor”. Uit: Herman Finkers, De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door.

Een fraai staaltje omdenken: het bedrijf dat een vacature heeft uitnodigen voor een gesprek bij jou! Misschien een brug te ver. Maar ‘anders denken en doen’ helpt wél als je van baan wilt veranderen, een overstap wilt wagen naar een andere sector. Of als je toe bent aan een carrièreswitch. Doorbreek het geijkte patroon van solliciteren, trek de stoute schoenen aan en vergroot daarmee de kans op een succesvolle match.

Stoute schoenen: 7 stappen

Je kunt het anders aanpakken via de volgende zeven stappen:

 1. 1
  Maak voor jezelf helder wie je bent, wat je te bieden hebt en wat je precies zoekt.
 2. 2
  Selecteer tien bedrijven of organisaties die je aanspreken – waarom is dat?
 3. 3
  Doe je huiswerk: bestudeer website, (social) media, reviews – met een paar uur gericht zoeken kun je ver komen.
 4. 4
  Achterhaal wie er werken, wie je kent, met wie je een warme (of lauwe) relatie hebt.
 5. 5
  Zoek een origineel haakje om in gesprek te komen: opbouwende feedback, ongevraagd advies, frisse blik of verrassend perspectief.
 6. 6
  Benader de best gepositioneerde persoon in het bedrijf en maak een afspraak.
 7. 7
  Zorg dat je LinkedIn-profiel up-to-date is, maar stuur geen cv.
 • In 1 en 2 beken je voor jezelf kleur. Wat vind jij belangrijk in een nieuwe baan? Welke waarden passen bij jou? In welke cultuur voel jij je thuis? Wat verwacht je van collega’s? Je mag best hoge eisen stellen.
 • In 3 en 4 doe je onderzoek om de geselecteerde bedrijven beter te leren kennen via openbaar toegankelijke informatie en bronnen van binnenuit. Grote kans dat sommige bedrijven toch minder geschikt blijken dan je dacht.
 • In 5, 6 en 7 ga je gesprekken aan: netwerkgesprekken en uiteindelijk een gesprek met de persoon bij het bedrijf. Ga er open in, leer, geniet van de kansen die je voor jezelf creëert en wees trots op je lef!

Ben jij toe aan een overstap en sta je open voor een proactieve aanpak (NB de zeven stappen hierboven zijn een voorbeeld van zo’n aanpak)? Dan help ik je duidelijk te krijgen wat jij belangrijk vindt en wat jij precies zoekt. En help ik je graag kleur te bekennen.

Benieuwd naar wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen?