Bij loopbaanpaden denk je gauw aan ladders of trappen, steeds hogerop, promotie. Het kan ook anders

Het klassieke beeld van een carrière is: trap of ladder. Hogerop komen. Dat beeld is stoffig geworden. Hoog tijd dus om die metafoor los te laten. Veel eigentijdser is het om te denken in meanderende loopbaanpaden. Dat past bij de continue veranderingen en onzekerheden. Het past ook beter bij een situatie met volop kansen en mogelijkheden. Het meanderen staat dan voor het zoeken naar je eigen weg in leren en werken. Daarover gaat de TED-talk van Helen Supper en Sarah Ellis: een overtuigend pleidooi voor zulke loopbaanpaden. Dit zijn de kernpunten: 

  • 1
    Het ‘trap-denken’ werkt eerder beperkend dan stimulerend voor talentontwikkeling in organisaties. De toegang tot trainingen en cursussen is vaak afhankelijk van het functieniveau. Leren en ontwikkelen wordt centraal georganiseerd. Progressie wordt gedefinieerd als promotie. Oproep aan organisaties: neem afscheid van dit denken!
  • 2
    Het meanderende loopbaanpad symboliseert een cultuur van leren en ontwikkelen, waarbij iedere medewerker haar/zijn eigen weg zoekt, de regie pakt over eigen ontwikkeling, exploreert, opties verkent, het eigen curriculum samenstelt en daar creatief in mag zijn (dus ook TED-talk, blogs, podcasts, videotutorials, boeken). In zo’n cultuur is iedereen leerling én leraar tegelijk. Oproep aan iedereen: omarm dit denken!
  • 3
    Moderne loopbaanpaden zijn een win-win voor organisaties én hun medewerkers. Dit soort veranderingen moet van binnenuit komen – en er is geen ‘quick fix’. Ook jij kunt ambassadeur worden van dit omdenken. Je positie maakt niet uit - nu we allemaal leraar én leerling zijn, laten we kennis delen om elkaar te helpen succesvol te zijn!

De TEDxLondonWomen van Helen Supper en Sarah Ellis ‘The best career path is not always a straight line’ (ruim 9 minuten) is beslist een aanrader. Dit is de link naar hun TED-talk: 

https://hls.ted.com/project_masters/7174/manifest.m3u8?intro_master_id=2346

Benieuwd naar wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen?