Werk je al jaren bij dezelfde werkgever? Hoe blijf je dan gemotiveerd, ook wanneer promotie niet mogelijk is en een radicale carrièreswitch een brug te ver is?

Werk je al jaren in dezelfde organisatie? Heb je je 25-jarig jubileum al gevierd? Gefeliciteerd, daar mag je best trots op zijn. Misschien zeggen collega’s wel over jou: “Zij weet hier alles.” Als ze daaraan toevoegen: “Ze hoort bij het meubilair!” kan dat je raken. Hoe blijf je gemotiveerd, ook wanneer promotie niet mogelijk is en een radicale carrièreswitch een brug te ver is? Overweeg het volgende eens:

1.   Specialiseren

Ontwikkel je door als specialist, autoriteit, meester op jouw vakgebied. Investeer niet alleen in je vakkennis en vaardigheden, maar ook aan je zichtbaarheid intern en extern. Deel je kennis, geef trainingen – masterclasses – gastcolleges, schrijf een boek. Mooi als je werkgever je de ruimte biedt voor de verdieping tot superspecialist!

2.   Managen van projecten of programma's

Bekwaam je in het managen van projecten en programma’s naast je reguliere werk of als fulltime klus. Denk aan een ‘fix-it’ project waarbij een urgent probleem moet worden opgelost, een project waarbij van niets iets moet worden opgestart of een intern verandertraject. Mooi als je werkgever je de kans biedt om je vaardigheden te trainen en je dit soort projecten gunt! 

3.   Aannemen van bijzondere rollen

Creëer een andere sleutelrol voor jezelf in de organisatie: een rol die past bij jouw talenten en positie. Denk aan rollen als mentor, buddy, leer- ontwikkel- en prestatiecoach, vertrouwenspersoon, aanjager/kwartiermaker. Mooi als je werkgever met jou meedenkt welke rol een goede match en dus win-win oplevert!

Het belangrijkste is dat je in beweging blijft en zelf de regie pakt. Dat kan ook door intern te rouleren, detachering bij een opdrachtgever, omscholing naar een ander beroep. Bespreek de mogelijkheden met je leidinggevende of HR. Of ga eens sparren met een goede, onafhankelijke loopbaancoach. Ik kan je helpen. 

Benieuwd naar wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen?