Een goede vriendin, de 40 ruim gepasseerd, gaat ineens motorrijden. Out of the blue. Dat heb je niet zien aankomen. Op een mooie lentedag komt ze vol trots voorrijden. Wat is je eerste reactie?

  • Super stoer, die durft! Dat wil ik ook wel!
  • Gaaf! Motorrijden is vrijheid. Ze heeft groot gelijk!
  • Gevaarlijk! Geen kreukelzone. Mij niet gezien!
  • Zeker compensatie voor verveling op haar werk of thuis
  • Moet ze zelf weten, mij laat het koud. 

Route 66 op de motor! Ineens op latere leeftijd kiezen voor iets groots, iets nieuws, iets helemaal anders. Motor gaan rijden na je 40e of 50e. Dat staat symbool voor ‘met lef de vrijheid omarmen’. Een keuze maken waarvan je weet dat die veel reacties zal oproepen. Enthousiasme, afkeuring, afgunst. Of reacties met een psychologische lading: “die verveelt zich te pletter op haar werk. Of ze krijgt te weinig aandacht thuis.” 

Misschien dient die motor inderdaad als compensatie voor een gemis aan spanning op het werk. Dat zal best voorkomen. Maar het is nooit een óplossing voor werk waar geen uitdaging meer in zit. Als de routine heeft toegeslagen, de automatische piloot aan het stuur zit, dan is snel verveling troef. Wist je dat een bore-out (het tegenovergestelde van een burn-out) heel veel stress oplevert? En ‘mentaal verzuim’? Dat je er fysiek wel bent, maar niet met je hoofd? 

Ik help ervaren professionals – veertigers, vijftigers en zestigers – keuzes te maken voor de tweede helft van hun loopbaan. Je zou het roer wel willen omgooien, maar je durft nog niet of het lukt nog niet de juiste stappen te zetten. 

De eerste stap is een belangrijke overwinning

Benieuwd naar wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen?