Het is verfrissend om te zien dat steeds meer werkgevers hun werving echt vernieuwend aanpakken. Ze zien potentiële kandidaten als gelijkwaardige partij. De gemeenten Almere en Lingewaard doen het. Hoe ziet vernieuwend werven er uit en wat betekent dat voor jou als ‘beter-werk-veroveraar’?

Oude praktijken kunnen echt niet meer

Saaie vacatureteksten met harde (knock-out) selectiecriteria. Solliciteren via motivatiebrief en cv. Lange procedures, waarin je als kandidaat moet wachten op de uitnodiging, de terugkoppeling, de beslissing – en als dat een afwijzing is: krijg je dan de (echte) reden van de afwijzing? Om moedeloos van te worden. Die praktijken zijn achterhaald. Dat er steeds meer vernieuwing in recruitment doorbreekt is daarom goed nieuws.  

Investeren in goede vacature

Voor de recruiters van de gemeente Almere is het werk aan de voorkant cruciaal – in jargon: de intake bij de vacaturehouder. Wie is de ideale kandidaat? Waar vinden we die? Wat hebben wij die te bieden? Hoe kunnen we die in de eerste drie zinnen verleiden verder te lezen? Echt een marketingbenadering. Paulien Wilde: “Wat is echt belangrijk? We werven mensen. Wat zijn hun drijfveren? Hoe goed zijn ze in hun vak, hun persoonlijkheid, hun energie, kunnen ze netwerken, samenwerken? Hebben ze de wil om te leren? Wat is hun toegevoegde waarde? Opleiding en cv zijn niet zo belangrijk. En natuurlijk: is er een klik?” 

Eerst informeel kennismaken

Beide gemeenten nodigen geïnteresseerden enthousiast uit om eerst informeel kennis te maken met de leidinggevende en/of vakcollega’s. Dat kan in verschillende vormen: individueel (bellen, koffie, wandelen) of groepsgewijs (inloopspreekuur, informatie-ontbijt). Tijdens een wandeling zijn beide partijen gelijkwaardig, maar het is de potentiële kandidaat die de vragen stelt over het werk, de organisatie, de werkomgeving, de vacature, etc. Zo’n informele kennismaking werkt als wederzijdse selectie. Is het een leuk gesprek? Is er een klik? 

Zelfselectie

De potentiële kandidaat beslist zelf of die de volgende stap gaat zetten, namelijk: solliciteren op de vacature. Niet solliciteren is een reële optie. Vergelijk het met daten, ook daar kun je na de eerste kennismaking afhaken. 

Flexibele opzet sollicitatie

Vernieuwend is ook de sollicitatie zelf. De kandidaat kan volstaan met zijn/haar LinkedIn-profiel; motivatiebrief en cv zijn niet nodig. De kandidaat mag zelf kiezen hoe zich te presenteren: via een pitch, filmpje, presentatie of toch een klassieke motivatie op schrift. Inspirerend is de vorm van een ‘rugzakgesprek’ waarin kandidaten op creatieve manier – bijvoorbeeld aan de hand van voorwerpen of symbolen – persoonlijke dingen delen en zo laten zien wie zij zijn. Voor samenwerking is vertrouwen nodig, elkaar leren kennen. De basis daarvoor kan gelegd worden in zo’n rugzakgesprek. 

Voortvarende procedure

Als er aan de voorkant veel wordt geïnvesteerd, betaalt dit zich terug in een snelle procedure. Bij de gemeente Almere duurt de procedure 2-3 weken vanaf de publicatie van de vacature – geen 2-3 maanden!

Wat betekent dit voor jou als ‘beter-werk-veroveraar’?
  • exploreer bij wat voor organisatie/bedrijf je graag wilt werken en waarom
  • stel een top-10 op en ga deze organisaties/bedrijven volgen
  • scan vacatures van rollen die je zou kunnen vervullen
  • zorg voor een goed, actueel LinkedIn-profiel waarin duidelijk staat wat jij te bieden hebt
  • zie je een interessante vacature, bel dan en stel voor eerst informeel kennis te maken voordat je besluit om wel of niet te solliciteren
  • bereid je goed voor op die kennismaking: jij bent aan zet, jij stelt de vragen
  • ga uit van gelijkwaardigheid – speel geen ‘hard-to-get’ maar ook geen ‘Calimero’

Zoek jij op dit moment een andere baan of ben je ‘latent werkzoekende’ (niet actief op zoek, maar wel in voor een volgende stap)?

Krijg jij ook hoop van deze vernieuwende trends in werving en selectie maar zie je het nog niet om je heen? Of ben je nog niet zo ver? 

Je hoeft dit niet alleen te doen. Een goede loopbaancoach helpt je. Ik ben onafhankelijk en ben graag je sparringpartner.

 


Benieuwd naar wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen?